دنیای کامپیوتر: شرکت سونی بعنوان یکی از برندهای معتبر در زمینه ی طراحی موبایل های هوشمند می باشد که در این پست به بهترین گوشی های سونی اشاره میکنیم.
وقتی سونی اکسپریا زد 4 را در ژاپن معرفی کرد بسیاری بهت زده شده بودند، چرا که این تلفن تفاوتهای اندکی با نسل پیشین داشت و انتقادات بسیاری به آن وارد شده بود. اما ژاپنیها اعلام کردند که این دستگاه فقط در ژاپن با این نام وارد شده و در بازارهای جهانی به عنوان نسخه بروزشده پرچمدار قبلی و با نام اکسپریا زد 3 پلاس ارائه میشود.
زد 3 پلاس و زد 3
از نظر ظاهری تفاوت عمدهای بین زد 3 پلاس و زد 3 وجود ندارد. با این حال برخی تغییرات جزئی اعمال شده که در ادامه به آنها میپردازیم.

ضخامت +Z3 با ۰.۴ میلیمتر کاهش نسبت به Z3 به ۶.۹ میلیمتر رسیده است. البته به نظر میرسد سونی نتوانسته فریم دور دستگاه را خیلی باریکتر کند و این تغییر ضخامت باعث شده تا کمی لبههای فریم از بدنه بیرون بزند و هنگامی که کاربر تلفن را در دست میگیرد، حس تیز بودن لبهها به دستهای او منتقل شود.
وزن دستگاه هم کمتر شده و زد 3 پلاس ۱۴۴ گرم وزن دارد. بخش پشتی بدنه هیچ تفاوتی با اکسپریا زد 3 ندارد اما بخش جلوی دستگاه تغییراتی جزئی نسبت به نسل قبلی داشته است. همچنان زد ۳ پلاس نیز همچون زد ۳ در رنگهای متنوع راهی بازار میشود و به نظر ما جذابترین مدل زد ۳ پلاس نیز همان مسی دلبرا است.
کلیت طراحی بخش جلویی همان چیزی است که در زد 3 شاهدش هستیم، اما برخی جابجاییها و بهینهسازیها در طراحی پنل جلویی دیده میشود. ضخامت حاشیههای بالا و پایین و کنارههای هیچ تغییری نکرده اما طراحی اسپیکرها به کلی عوض شده است. در زد 3 شاهد آن بودیم که اسپیکرها به صورت نوارهای کوچکی در وسط حاشیههای بالا و پایین قرار گرفته بودند، اما در زد 3 پلاس این نوارها کمی کشیدهتر شده و به منتها الیه لبههای بالا و پایین گوشی منتقل شدهاند. این موضوع باعث شده تا کمی بخش جلویی خلوت تر شود. جای دوربین جلو و سنسور نور و نزدیکی هم عوض شده و حالا دوربین در سمت چپ لوگوی سونی روی حاشیه بالایی و سنسورها قرار دارند.

فریم دور زد 3 پلاس درست شبیه به فریم زد 3 است، اما به جای آن که مات باشد براق شده است. دکمه پاور/قفل صفحه و دکمههای تغییر حجم صدا کوچکتر شدهاند. بخش مربوط به درگاه دو سیم کارت بر روی لبه سمت راست تلفن به طور کامل حذف شده است. پس سیم کارتها از کجا وارد دستگاه میشوند؟ در اکسپریا زد 3، روی لبه سمت چپ درگاه microSD و microUSB وجود داشتند که با یک درپوش ضدآب پوشانده شده بودند. این بخش در اکسپریا زد 3 پلاس هم وجود دارد با این تفاوت که به جای درگاه microUSB پورت سیمکارتها به صورت روی هم قرار گرفتهاند و برای شارژ کردن دستگاه باید کانکتور را به درگاه microUSB که بر روی لبه پایینی قرار گرفته متصل کنید. این تغییر نه تنها باعث شده لبه سمت راست بسیار خلوتتر دیده شود، بلکه شارژ کردن دستگاه هم سادهتر شده است. پورت میکرو USB هیچ درپوشی ندارد و دلیل این موضوع آن است که سونی موفق شده این پورت را بدون نیاز به درپوش در مقابل نفوذ آب مقاوم کند.
یکی دیگر از مواردی که در زد 3 آزاردهنده بود، درگاه داک بزرگی بود که روی لبه سمت چپ قرار گرفته بود. این پورت به طور کامل حذف شده، چرا که بیش از آن که کاربردی باشد، به ظاهر تلفن آسیب میزد.
یکی از مشکلات طراحی زد 3 سُر بودن بدنه و احتمالا بالای افتادن آن از دست کاربر بود. همچنین برداشتن آن از روی سطوح صاف هم به خاطر سبک طراحی مسطح این تلفن چندان آسان نبود. متاسفانه در زد 3 پلاس نیز این مورد وجود دارد.
در مجموع باید بگوییم که +Z3 همان Z3 است که اندکی تغییرات جزئی روی آن اعمال شده است تا از نظر ظاهری گوشی را شاهد باشیم که شاید اندکی زیباتر شده باشد.

نمایشگر، اسپیکر
زد 3 پلاس همچون نسخه پیشین از یک نمایشگر ۵.۲ اینچی با رزولوشن 1080p بهره میبرد که تراکم ۴۲۴ پیکسل بر اینچ را به همراه دارد. شفافیت و کنتراست بالای صفحه به همراه کیفیت و تکنولوژیهای استفاده شده در آن، سبب شده است کیفیت تجربه بصری کاربر همچنان بالا باشد. به کارگیری تکنولوژی نمایش رنگهای واقعی Triluminos، سبب میشود تا طیف گستردهتری از رنگها در زد ۳ به نمایش در آید و نتیجهی آن تصاویر زنده و درخشان است. سونی برای آنکه تصاویر به صورت کاملا طبیعی به نمایش درآیند از فناوری خاص خود با نام Live Colour LED استفاده کرده است.
با وجود تغییر طراحی اسپیکرها، همچنان کیفیت و حجم صدای خروجی در این گوشی هوشمند بالا است.
دوربین
سونی در +Z3 از یک دوربین ۲۰.۷ مگاپیکسلی بهره برده که البته تفاوتهایی با سنسور مورد استفاده در زد 3 دارد. در زد 3 پلاس تصاویر شارپتر هستند و وقتی از زاویهای عکس میگیرید که نور روبروی شما قرار دارد، میتوانید تصاویر بهتری ثبت کنید. کیفیت تصاویر ثبت شده با آن مناسب و قابل قبولند ولی با حضور پرچمداران جدید رقبا، دیگر نمی توان دوربین این تلفن را در حد و اندازه یک پرچمدار سال ۲۰۱۵ قلمداد کرد.
این دوربین از حساسیت ایزو 12,800 پشتیبانی میکند. این میزان از ایزو در زد 3 پلاس و زد 3 این امکان را میدهد که در محیطهای تقریبا تاریک بدون نیاز به فلش عکس بگیرند.
در این محصول هم میتوانید فیلمهایی با رزولوشن 4K ضبط کرده و بدین ترتیب بالاترین جزئیات را در هنگام تصویربرداری داشته باشید.
اما دوربین جلوی زد 3 پلاس تغییر کرده است. در نسل قبلی شاهد استفاده از یک دوربین ۲.۲ مگاپیکسلی بودیم، اما در نسخه پلاس از یک سنسور ۵.۱ مگاپیکسلی بهره گرفته شده است تا کاربران تصاویر سلفی بهتر و باکیفیتتری بگیرند. تفاوت کیفیت سلفیهای گرفته شده با پرچمدار جدید نسبت به نسل قبلی به شکل چشمگیری بهتر است. همچنین به لطف اضافه شدن قابلیت HDR به دوربین جلو، رنگها در آن غلیظتر و جذابتر به نظر میرسند.
نرمافزار
اکسپریا زد 3 پلاس از نظر نرمافزاری تغییر خاصی نکرده و ظاهر رابط گرافیکی آن درست مانند همان اندروید 5 آبنبات چوبی برای اکسپریا زد 3 است.
زد 3 پس از بروزرسانی به اندروید 5 یک سری المانهای طراحی متریال را به رابط کاربری خود اضافه کرد و البته دوربین آن نیز عملکرد بهتری از خود نشان داد.
زد 3 پلاس به صورت پیشفرض به اندروید 5 مجهز شده و تمام قابلیتهایی که پیشتر در رابط کاربری سونی شاهد بودیم را با خود دارد.
بازده و سختافزار
مهمترین تفاوت اکسپریا زد 3 پلاس با اکسپریا زد 3 در پردازنده آن است. پرچمدار میانی جدید به پردازنده ۶۴ بیتی اسنپدراگون 810 با چهار هسته ۱.۵ گیگاهرتز و چهار هسته ۲ گیگاهرتز مجهز شده است. همچنین GPU مورد استفاده از آن نیز تغییر کرده و به جای Adreno 330 پردازنده Adreno 430 در آن به کار گرفته شده است. این ارتقای سختافزاری احتمالا فعلا چندان تغییری در اجرای اپلیکیشنها و بازیها ایجاد نکند اما با گذشت زمان این تفاوتها بیشتر به چشم خواهد آمد. ضمن این که اسنپدراگون مدعی است در پردازنده جدید توان مصرفی نیز بهینهتر شده است.
زد 3 در دو نسخه ۱۶ و ۳۲ گیگابایتی ارائه شده بود، اما سونی تصمیم گرفته +Z3 را تنها در یک مدل ۳۲ گیگابایتی روانه بازار کند. ضمن این که شما میتوانید با استفاده از یک کارت حافظه microSD، میزان حافظه دستگاه را افزایش دهید.
مابقی سختافزار زد 3 پلاس تفاوتی با اکسپریا زد 3 ندارد.
همان طور که اشاره شد این دستگاه از نسل چهارم ارتباطات (LTE) و دو سیم کارت پشتیبانی میکند. در نسخه جدید شیار سیمکارتها روی هم و در کنار درگاه کارت حافظه قرار گرفته است.
تغییر پردازنده اصلی اصولا باید منجر به بهبود قدرت پردازشی آن شود. بنچمارکهای اجرا شده روی این تلفن هم همین موضوع را تایید میکند، اما نکته عجیب این است که در برخی بنچمارکها، زد 3 پلاس عملکرد بهتری را از خود به نمایش گذاشته است. دفتر سونی ایران در باره توضیح داده است که بستهی بروز رسانی به زودی برای زد ۳ پلاس ارائه خواهد شد که نه تنها طول عمر باتری دستگاه را افزایش میدهد بلکه عملکرد پردازنده را نیز بهبود خواهد داد.
عمر باتری
باتری زد 3 پلاس نسبت به پرچمدار قبلی ظرفیت کمتری دارد. به نظر میرسد دلیل این موضوع کاهش ضخامت دستگاه است که سونی را مجبور کرده به جای باتری با ظرفیت ۳۱۰۰ میلیآمپرساعت از باتری لیتیوم یون با ظرفیت ۲۹۳۰ میلیآمپرساعت استفاده کند. سونی مدعی است کاهش حجم باتری به دلیل اعمال برخی بهینهسازیها منجر به کاهش عمر باتری نشده، اما آنچه ما در عمل دیدیم، با این سخن متناقض بود. وقتی پای عمر باتری به میان میآید، اکسپریا زد 3 که هنوز هم یکی از برترین تلفنهای بازار از این نظر است، نسبت به پرچمدار جدید وضعیت بسیار بهتری دارد.
این بدان معنا نیست که زد 3 پلاس شما را ناامید میکند، چرا که همچنان میتوانید روی شارژدهی یک روزه این دستگاه در استفاده معمولی حساب باز کنید. در تست پخش فیلم اچ دی ، این تلفن ۹ ساعت و ۴۰ دقیقه دوام آورد که آن را در سطح متوسط از این نظر قرار میدهد. تلفن میان رده اکسپریا ام 4 آکوا که چندی پیش مورد بررسی قرار گرفت، عملکردی بهتر از این تلفن پرچمدار ارائه کرد.
در تست باتری AnTuTu هم این تلفن در حد متوسط ظاهر شد. در صورتی که از تلفن خود زیاد استفاده میکنید و مدام با آن کار میکنید، شاید بهتر باشد همان نسخه قبلی، یعنی اکسپریا زد 3 را خریداری کنید. این تلفن هم به اندروید 5 آبنبات چوبی ارتقا یافته تفاوت عملکرد سختافزاری این تلفن با نسخه پلاس آنقدرها هم زیاد نیست.
یکی از اصلیترین نقاط قوت اکسپریا زد 3 عمر باتری آن بود، اما زد 3 پلاس از این نظر عملکر متوسطی دارد. باتری این گوشی ضعیف نیست و حداقل پاسخگوی نیاز یک روزه شما خواهد بود، اما نمیتوانیم از آن به عنوان یکی از مزایای این دستگاه نسبت به رقبا یاد کنیم.
جمعبندی
زد 3 پلاس پرچمدار جدید سونی نیست. این را به درستی خود ژاپنیها هم اعلام کردهاند. این موضوع را از نامگذاری آنها بر روی این دستگاه میتوان متوجه شد. این تلفن در واقع نسخه بهینه شده و بروزشده اکسپریا زد 3 است تا سونی بتواند در کورس رقابت با رقبای جدیدی چون جی 4 الجی، گلکسی اس 6 سامسونگ و وان ام 9 اچتیسی باقی بماند. این محصول از هر نظر نسبت به نسخه قبلی ارتقا یافته به جز عمر باتری! اگر به دنبال عمر باتری بالا باشید شاید بهتر باشد همان اکسپریا زد 3 را خریداری کنید. اما اگر میخواهید تلفنتان دوربین کمی بهتر، پردازنده قویتر و طراحی تر و تمیزتری داشته باشد، زد 3 پلاس گزینه بهتری است.
نقاط قوت
ضخامت کم و کیفیت ساخت بالا
پشتیبانی از دو سیم کارت
ضد آب و ضد گرد و غبار
صفحه نمایش بسیار خوب با دقت کافی در نمایش صحیح رنگها
تعامل با پلیاستیشن ۴ و قابلیت ریموت پلی
نقاط ضعف
لغزندگی گوشی در سطوح شیبدار به خاطر شیشهای بودن بدنه
عدم یکپارچگی برخی آیکونهای اختصاصی سونی با آیکونهای اندروید
سونی این بار در جریان کنفرانس ایفا ۲۰۱۵ سنت شکنی کرد و سه گوشی از سری زد ۵ خود را با نامهای اکسپریا زد ۵ کامپکت، زد ۵ و زد ۵ پریمیوم معرفی کرد. هر چند شاید زد ۵ پریمیوم با دارا بودن صفحه نمایشی با رزولوشن 4K به نوعی شاخصترین گوشی این رده باشد اما همچنان میتوان اکسپریا زد ۵ را پرچمدار سونی دانست. همانطور که در نگاه نزدیک به زد ۵ پریمیوم اشاره کردیم، صفحهنمایش 4K با فولاچدی در یک نمایشگر ۵ تا ۶ اینچی تفاوت چندانی نمیکند و از این بابت شاید بهترین گزینه بین گوشیهای سری زد ۵ سونی همان Xperia Z5 باشد.
این گوشی همانند اکسپریا زد ۳ پلاس خود به پردازندهی اسنپدراگون ۸۱۰ و سه گیگابایت رم مجهز شده است، اما باید تغییرات را در جایی غیر از پردازنده و رم جستجو کرد. سونی این گوشی را مجهز به آخرین نسل از حسگرهای دوربین خود کرده است و با یکپارچه کردن حسگر اثر انگشت و دکمهی پاور در فریم گوشی و بسیاری تغییرات دیگر، سعی کرده است تا تجربهی کاربران را بهبود ببخشد که در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
طراحی
سونی در اکسپریا زد ۵، به زبان طراحی آمنی بالانس خود وفادار مانده است. هر چند شاید در نگاه اول تفاوت زیادی در ظاهر این گوشی با نسل قبل نبینید، اما اگر کمی دقیقتر شوید تغییرات ریز بسیاری را در آن خواهید دید که به نوعی طراحی آمنی بالانس را به اوج خود رسانده است. طراحی اکسپریا زد ۵ سونی مثالی برای همراه شدن زیبایی و سادگی است. این گوشی از هر قسمت که به آن نگاه کنید ظاهر یکسانی دارد و هیچ خمیدگی یا تفاوتی در بخشهای مختلف آن نمیتوان دید که سادگی خاصی به طراحی آن بخشیده است.
فریم اکسپریا زد ۵ برخلاف برادر کوچکتر خود از جنس فلز است که در چهار گوشهی آن شاهد حضور پلاستیک هستیم تا در هنگام زمین خوردن فریم کمترین آسیب را ببیند. این فریم فلزی جنس بسیار خوبی دارد و در دست گرفتن آن حس یک گوشی باکیفیت و زیبا را به کاربر منتقل میکند.
تغییر دیگری که در طراحی اکسپریا زد ۵ به چشم میخورد شیشهی استفاده شده در قاب پشتی است که این بار از جنس شیشهی مات است. این مورد را نیز میتوان یک مزیت برشمرد چرا که مات شدن قاب پشتی نه تنها به زیبایی گوشی کمک کرده، بلکه با توجه به این که دیگر لکه و اثر انگشت بر روی آن باقی نمیماند باعث زیباتر شدن آن نیز شده است. برخلاف اکثر پرچمدارهای بازار، لنز دوربین اکسپریا زد ۵ از بدنهی دستگاه بیرون نزده است و یکپارچگی این گوشی را به هم نزده است. مات شدن شیشهی پشت دستگاه شاید در نگاه اول تغییر مهمی نباشد اما فوقالعاده تاثیر گذار بوده است، حالا پس از مدتی استفاده گوشی به دلیل لک و اثر انگشت، ظاهری بد پیدا نمیکند و همواره ظاهر مرتب و زیبای خود را حفظ میکند.
در قسمت بالای فریم فلزی زد ۵ شاهد جک ۳.۵ میلیمتری صدا و میکروفون حذف نویز هستیم و در قسمت پایین این فریم نیز درگاه میکرو USB قرار گرفته است. در سمت چپ فریم نیز درگاه میکرو اسدی در کنار درگاه سیم کارت نانو وجود دارد و این دو درگاه توسط درپوشی پوشانده شدهاند. در سمت راست این فریم و در بخش میانی شاهد بکارگیری دکمهی پاور که با حسگر اثر انگشت یکپارچه شده به همراه دکمههای تنظیم حجم صدا و شاتر هستیم.
حسگر اثر انگشت حالا با دکمهی پاور یکپارچه شده و در سمت راست فریم گوشی قرار گرفته است. عملکرد این حسگر، اگر انگشت شما خیس نباشد بسیار خوب، سریع و دقیق است و در بسیاری از موارد در بار اول به راحتی اثر انگشت شما را شناسایی میکند. محل قرارگیری آن نیز بسیار خوب در نظر گرفته شده و کار با آن را ساده میکند.

شاید ایرادی که بتوان به طراحی زد ۵ وارد کرد محل قرار گرفتن دکمههای تنظیم صدا باشد که اگر در بالای فریمهای کناری تعبیه میشد، دسترسی به آنها راحتتر میبود.
در حالت کلی اکسپریا زد ۵ با دارا بودن قاب پشتی مات و فریمی فلزی حس بسیار خوبی را به شما منتقل میکند. هر چند نبود انحنا در لبههای پشتی اندکی به ارگونومی دستگاه ضربه زده است، اما ابعاد کوچک آن در کنار حاشیههای کم صفحه نمایش باعث شده است تا در دست گرفتن آن حس بسیار خوبی داشته باشد.
شاید بهترین جملهای که میتوان طراحی اکسپریا زد ۵ را در آن خلاصه کرد، زیبایی در عین سادگی باشد.
صفحهی نمایش
پرچمدار جدید سونی از روال کنونی بازار به دور بوده است و به جای استفاده از صفحه نمایش با رزولوشن QHD رو به استفاده از پنلی از نوع IPS با رزولوشن فول اچدی آورده است که برای صفحه نمایشی با ابعاد ۵.۲ اینچی به نظر کافی است و تمامی جزئیات در آن به خوبی دیده شده و محتوا با کیفیت قابل قبولی در آن به نمایش در میآیند. نوشتهها نیز در این نمایشگر، بسیار خوانا دیده میشوند.
رنگها در این صفحه نمایش طبیعی نشان داده شده و همان طور که از یک پنل IPS انتظار میرود زوایای دید بسیار خوبی نیز ارائه میکند. روشنایی صفحه نمایش همانند نسل قبل بسیار خوب است و هر چند در حداکثر روشنایی شاهد از دست رفتن دقت رنگها هستیم اما در عوض زیر نور مستقیم خورشید نیز به راحتی میتوان از XPERIA Z5 استفاده کرد.
روشنایی حداقلی این صفحه نمایش هم بسیار خوب است و استفاده از آن در شرایطی که نور کم بوده یا محیط تاریک است، باعث آزار چشمان شما نخواهد شد.
در حالت کلی صفحه نمایش اکسپریا زد ۵ بسیار خوب است چرا که روشنایی مناسبی داشته و رنگها در آن طبیعی جلوه میکنند. به علاوه این که سونی استفاده از رزولوشن فول اچدی را به استفاده از پنل با رزولوشن QHD ترجیح داده است نیز میتواند نکتهی مثبتی باشد چرا که این رزولوشن در صفحه نمایش ۵.۲ اینچی کافی بوده و به علاوه استفاده از آن باعث بهبود شارژدهی باتری نیز خواهد شد.
شاید تنها ایرادی که بتوان به این صفحه نمایش وارد دانست، عمق کم رنگ مشکی باشد که اندکی پایینتر از دیگر پرچمداران موجود است و باعث میشود تا رنگ مشگی با دقت پایینتری به نمایش گذاشته شود. با این حال این موضوع چندان محسوس نیست و فقط زمانی خود را نشان میدهد که در کنار نمایشگر امولد قرار گیرد.

به کارگیری تکنولوژی نمایش رنگ های واقعی Triluminos که در تلویزیونهای سری براویا سونی نیز مورد استفاده قرار میگیرد، سبب میشود تا طیف گستردهتری از رنگها در زد ۵ به نمایش در آید و نتیجهی آن تصاویر زنده و درخشان است. سونی برای آنکه تصاویر به صورت کاملا طبیعی به نمایش درآیند از فناوری خاص خود با نام Live Colour LED استفاده کرده است.
سونی همچنین از موتور اختصاصی پردازشِ تصویرِ خود با نام X-Reality در زد ۵ هم استفاده کرده است. این موتور پردازش تصویر، برای آنالیز و بهبود تصاویر به کار میرود که وظیفهی بهینهسازی و همسانسازی کنتراست و شفافیت را در کنار کاهش میزان نویز برعهده دارد. همچنین این تکنولوژی قابلیتی به نام سوپر رزولوشن را در اختیار دارد که میتواند هر پیکسل تصویر را در هر اندازهای بهینهسازی کند و جزئیات تصاویر را بیش از پیش به نمایش بگذارد.
اسپیکر
اکسپریا زد ۵ مجهز به اسپیکری دوگانه در قسمت جلوی دستگاه شده است. محل قرارگیری این اسپیکرها بسیار خوب است و بهتر از قرارگیری آن در فریم گوشی و پشت آن عمل میکند.
صدای این اسپیکرها واضح بوده و حجم صدا نیز در حد قابل قبولی قرار دارد. استفاده از اسپیکر استریو و محل قرارگیری مناسب آنها باعث میشود تا صدای خروجی باکیفیت و با حجم بالا را در این گوشی شاهد باشیم. این در حالی است که بسیاری از گوشیهای پرچمدار اندرویدی فاقد اسپیکر مناسب هستند.
دوربین
یک پرچمدار با یک دوربین قدرتمند تکمیل میشود و اکسپریا زد ۵ نیز با مجهز شدن به حسگری ۲۳ مگاپیکسلی از این قاعده مستثنی نیست و بر روی کاغذ تمامی ابزار لازم برای ثبت تصاویر با کیفیت را دارا است. این دوربین میتواند تصاویری با رزولوشن ۵۵۲۰ در ۴۱۲۰ پیکسل ثبت کرده و ویدیوهایی در رزولوشن UHD با نرخ فریم ۳۰ فریم در ثانیه یا 1080P با نرخ ۶۰ فریم در ثانیه یا 720P با نرخ فریم ۱۲۰ فریم در ثانیه ضبط کند.
از دیگر ویژگیهای این دوربین میتوان به فوکوس خودکار فازی، فلش الایدی، HDR و پانوراما اشاره کرد. دوربین سلفی آن نیز حسگری ۵.۱ مگاپیکسلی داشته و میتواند ویدیو با رزولوشن 1080P نیز ثبت کند. همچنین در تنظیمات خودکار میتوان از حالتهای مختلف مانند ۸ مگاپیکسل، ۱۶ مگاپیکسل و حتی رزولوشن حداکثری ۲۳ مگاپیکسل استفاده کرد.

دوربین اکسپریا زد ۵ در شرایط محیطی با منبع نور مناسب عملکردی بسیار خوب از خود نشان داده و رنج دینامیک آن عالی است. به علاوه شاهد کنتراست بسیار خوبی بین محیطهای پرنور و سایهدار هستیم اما این به معنای از دست رفتن جزئیات در سایه نیست و تصاویر ثبت شده، جزئیاتی را در سایههای به نمایش میگذارند که شاید بسیاری گوشیهای دیگر آن بخش را به رنگ سیاه نمایش دهند. با این حال در نویز تصاویر در محیطهای کم نور زیاد است و حتی در برخی شرایط در محیطهایی با نور مناسب نیز شاهد نویز تصویر هستیم. البته این نویزها بیشتر زمانی که روی تصاویر بزرگنمایی میکنیم خود را نشان میدهند با این حال تصور میکنیم که سونی باید از طریق بروز رسانی، الگوریتمهای پردازش تصویر خود را بهینه کند.
افکتهای نرمافزاری بسیاری نیز وجود دارند که بیشتر حالت سرگرم کننده دارند و در عکسهای روزمره کمتر از آنها استفاده میشود. ویژگی جالب دیگر ضبط ویدئو در حالت Time-Shift است که میتواند ویدئو با نرخ فریم بالا را ضبط کند و به شما این امکان را میدهد تا بخشی از ویدئوی ضبط شده را در حالت اسلو موشن بازپخش کنید.
ایرادی که میتوان به این دوربین وارد کرد عدم بهرهگیری از لرزشگیر اپتیکال است که در ضبط تصاویر ویدئویی بیشتر خود را نشان میدهد. اما در عکاسی این مورد تقریبا به چشم نمیآید و لرزشگیر دیجیتالی به خوبی عمل میکند. اما نبود لرزشگیر اپتیکال در شرایط نوری نامناسب و محیطهای کم نور خودنمایی میکند و با این که انتظار عملکردی فوقالعاده از دوربین زد ۵ در این شرایط نیز داشتیم اما کیفیت تصاویر در نور کم کمتر از حد انتظار بوده و نویز زیادی در آنها شکل میگرفت.
رابط کاربری دوربین همانند سایر گوشیهای پرچمدار سونی دارای حالت تنظیمات دستی نیز هست که میتواند برای عکاسان حرفهای بسیار خوب باشد، اما در استفادهی روزمره، حالت خودکار غالبا نتیجهی دلخواه را ارائه کرده و عکس مورد نظر شما را به ثبت خواهد رساند.
دوربین ۲۳ مگاپیکسلی اکسپریا زد ۵ عملکردی بسیار خوب به خصوص در حالت خودکار از خود به نمایش میگذارد و میتواند تصاویری باکیفیت را به ثبت برساند اما در شرایطی که نور محیط نامناسب بود، شاهد افت عملکرد این دوربین بودیم و کیفیت تصاویر در حد انتظار نبودند. این دوربین همچنین در ضبط صحیح و دقیق رنگها نیز فوقالعاده عمل میکند و حتی در محیطهای کم نور به خوبی میتوند فرایند وایتبالانس را انجام دهد.
نرمافزار
اکسپریا زد ۵ مجهز به سیستم عامل اندروید ۵.۱.۱ شده است و سونی در این سیستم عامل در مقایسه با اندروید خام کمترین تغییرات را ایجاد کرده و در واقع هر جا که ضرورتی دیده است، دست به تغییر زده است. این عامل علاوه بر این که باعث میشود روند ارائهی آپدیت برای این گوشی بسیار سریعتر شود، باعث خواهد شد که کاربران از زیبایی طراحی متریال اندروید نیز لذت ببرند.
اپلیکیشنهای پیشفرض بسیاری نیز در این سیستم عامل وجود دارند اما نکتهی جالب توجه امکان حذف این اپلیکیشنها است و به غیر از تعداد محدودی اپلیکیشنهای خاص در صورت لزوم میتوانید بقیهی اپلیکیشنهای پیشفرض را از گوشی خود حذف کنید.
در بخش اعلانات نیز شاهد نواری دو مرحلهای همانند اندروید خام هستیم، اما در رابط کاربری سونی میتوان آیکونهای دسترسی موجود در نوار اعلانات را نیز به دلخواه تغییر داد که البته این امکان در اندروید ۶ برای نسخهی خام از این سیستم عامل نیز فراهم شده است.
در حالت کلی به غیر از چند تغییر کوچک، رابط کاربری سونی تغییر زیادی نکرده است و این موضوع برای علاقمندان سونی خبر خوبی خواهد بود چرا که با خرید زد ۵ با سیستم عامل و رابط کاربری آشنایی روبرو خواهند شد. برای کاربران جدیدی که به سمت سونی میآیند نیز این رابط کاربری احتمالا لذتبخش خواهد بود چرا که یکی از نزدیکترین رابطهای کاربری به اندروید خام و طراحی زیبای متریال گوگل است.
بازده و عملکرد
سونی اکسپریا زد ۵ را مجهز به آخرین نسل از پردازندههای کوالکام یعنی اسنپدراگون ۸۱۰ کرده است. پردازندهای بسیار قدرتمند که با ۳ گیگابایت رم همراه شده است تا نوید عملکردی فوقالعاده را بدهد. هر چند نام اسنپدراگون ۸۱۰ با داغ شدن بیش از حد عجین شده، اما سونی این بار از این موضوع اطمینان پیدا کرده است که پرچمدار جدید خود از این مشکل رنج نبرد. خوشبختانه در تجربهای که ما با گوشی اکسپریا زد ۵ داشتیم، کمتر شاهد داغ شدن گوشی شدیم. البته هنوز در برخی شرایط مخصوصا در زمان فیلمبرداری 4K گوشی کمی داغ میشود اما کمتر این گرما آزاردهنده است.
باتری
سونی اکسپریا زد ۵ را به یک باتری ۲۹۰۰ میلیآمپر ساعتی مجهز کرده است که نسبت به نسل قبلی خود، ۳۰ میلیآمپر ساعت کاهش یافته است.
طبق روال گذشته روشنایی صفحه نمایش این گوشی را بر روی ۵۰ درصد قرار داده، ارتباطات بیسیم را قطع کرده و ویدئویی با کیفیت HD را تا رسیدن شارژ باتری از ۱۰۰ به صفر پخش کردیم. باتری زد ۵ توانست در این تست قبل از اتمام کامل شارژ ۸ ساعت و ۲۰ دقیقه دوام بیاورد که زمان فوقالعاده است. به علاوه زد ۵ میتواند تا ۱۳ ساعت و ۲۰ دقیقه وبگردی را نیز برای کاربران تضمین کند.
سونی در گذشته نیز نشان داده است که عمر باتری برای این شرکت اهمیت بسیاری دارد و در اکسپریا زد ۵ نیز شاهد این موضوع و دوام باتری فوقالعاده آن هستیم. در استفادهی روزانه نیز این گوشی به راحتی میتواند یک روز سنگین را دوام آورده و حتی اگر استفادهی متوسطی از آن داشته باشید، میتواند بیش از یک روز را نیز شارژدهی کند.
البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که اکسپریا زد ۵ در مقایسه با زد ۳ پلاس از لحاظ عملکرد باتری بهتر شده است اما متاسفانه در مقایسه یا زد ۳ شاهد افت عملکرد آن هستیم.
جمع بندی
اکسپریا زد ۵ یک گوشی با طراحی زیبا و در عین حال ساده است. گوشی که حالا قاب پشتی آن از جنس شیشهی مات است که وقتی با فریمی فلزی همراه میشود حس یک کالای شیک و گرانقیمت را به کاربر القا میکند.
سونی در اکسپریا زد ۵ بار دیگر نشان داد که به تجربهی کاربران اهمیت زیادی میدهد این موضوع در عدم استفاده از صفحه نمایش با رزولوشن QHD که منجر به شارژدهی فوقالعاده باتری شده است، خود را بیشتر نشان میدهد. به علاوه دوربین توانمند زد ۵ عکسهای باکیفیتی را ثبت میکند تا خیال شما از همراه داشتن دوربینی قدرتمند در هر مکانی راحت باشد. البته سونی باید نرمافزار دوربین را بازنگری کند تا از نویز تصاویر مخصوصا در محیطهای کم نور کاسته شود.
به گوشی اکسپریا زد ۵ به سختی میتوان ایرادی وارد کرد. شاید اگر کمی سختگیر باشید، میتوانید ایراداتی به ارگونومی دستگاه و محل قرارگیری دکمههای حجم صدا وارد کنید که البته ایرادات کوچکی هستند و در تجربهی کاربری تاثیر چندانی ندارند.
به طور کلی اگر به دنبال خرید یک پرچمدار کامل هستید باید گوشی اکسپریا زد ۵ را در لیست گوشیهای موردنظر خود قرار دهید.
نقاط قوت
دوربین توانمند
اسپیکر استریو
بدنهی باکیفیت به همراه طراحی ساده و زیبا
استفاده از حسگر اثر انگشت در محل مناسب و عملکرد بسیار خوب آن
نقاط ضعف
کم شدن شارژدهی باتری نسبت اکسپریا زد ۳
محل نه چندان مناسب دکمههای تنظیم حجم صدا